Изглежда
доста странно да чуем думите “растение” и “холестерол” в едно изречение, но
въпреки това, ако сте чули от някъде, че растенията съдържат холестерол знайте,
че това е самата истина и не сте се заблудили.
Реално, някои растения действително съдържат холестерол, а в някои видове растителни масла, например в зехтина, съдържанието му може да достигне 300мг/кг! Но какво са 300мг холестерол в растителната мазнина (в случая зехтина) в сравнение с плашещите 5000мг в животинската мазнина?
Реално, някои растения действително съдържат холестерол, а в някои видове растителни масла, например в зехтина, съдържанието му може да достигне 300мг/кг! Но какво са 300мг холестерол в растителната мазнина (в случая зехтина) в сравнение с плашещите 5000мг в животинската мазнина?
Въпреки
високите си нива на холестерол обаче, тази растителна мазнина съдържа също и
големи количества от жизнено важните омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини
като първите две не могат да се синтезират в човешкото тяло и се налага
задължително да ги поемаме, като включваме в менюто си съответните съдържащи ги
продукти.
Но
тук е много важно да добавим и още нещо. Въпреки високата си концентрация в
някои растения, растителният холестерол има коренно различно поведение в
сравнение с животинския, когато попадне в организма. От 250 стероида (видове
липиди) които се съдържат в растенията, най-популярен е ситостеролът.
Този
вид холестерол се среща главно в листата на растенията и приет чрез
растителната храна той намалява нивото на холестерол с ниска плътност (т.нар.
лош холестерол) в кръвта. Ситостеролът се използва при лечение на рак на
гърдата и на простатата. Познат е също и при лечението на косопад. Напоследък
много страни, особено в Европа, влагат много усилия и средства за да открият по
какъв друг начин може да бъде полезен за организма растителния холестерол.
Но
както гласи една стара мъдрост “много хубаво не е на хубаво”. Макар и полезен
за тялото растителният холестерол също може да навреди ако е в прекалено големи
количества за нуждите ни. В прекалено големи количества иначе полезното
вещество може да предизвика коронарни заболявания и сухожилни ксантоми. Така че
нека се храним с мярка дори и когато се храним здравословно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар