петък, 16 ноември 2012 г.

Празът срещу висок LDL холестерол

LDL холестерол

Имате ли висок LDL холестерол?


Проведени са редица изследвания в областта на високия LDL холестерол и вредното му във въздействие върху човешкия организъм и някои открития са направо смайващи. Така например, става ясно, че един от най-големите врагове на вредния LDL холестерол е празът.

Въпреки че произходът му се корени далеч в миналото, днес той фигурира в редица ястия и деликатеси от европейската и световна кухня. Историята на този полезен зеленчук започва с древните цивилизации – първи сведения за него имаме от Древна Гърция и Римската империя, където празът е бил на особена почит.

Смятало се е, че е дар, изпратен от боговете, който дава специални сили на човек. Днес той е разпространен навсякъде, като на някои места дори е емблематичен зеленчук макар и не във връзка с влиянието си над опасния за здравето LDL холестерол  – в Уелс, например, той се е превърнал в местен символ, с който са били закичвани войнишките шапки.

Празът принадлежи на семейството на лука и чесъна. Този зеленчук с определено силно изразен аромат и лют вкус всъщност е изключително богат на витамин В и С, както и на желязо и манган. Той е незаменим в борбата при проблемен LDL холестерол – консумацията на праз лук два до три пъти седмично повишава нивата на добрия холестерол – липопротеините, които изчистват излишния LDL холестерол от организма.

Същевременно, благодарение на активните си съставки, той редуцира количеството лош холестерол като по този начин предпазва кръвоносните съдове от натрупването на плаки, а оттам улеснява кръвотока и захранването на сърцето и мозъка с кислород. Освен в борбата с високия холестерол, празът е много полезен и за общото състояние и тонус на човека, подсилвайки имунната му защита срещу различни болести.

В допълнение, празът допринася за понижаване на кръвното налягане и поддържането му в добри граници, както е и средство за превенция от рак на простатата, стомаха и дебелото черво. За разлика от лука и чесъна, празът има по-мек и дори леко сладникав вкус.

Друга характерна негова особеност е, че той не доминира в ястието, оставяйки другите вкусове и аромати ясни и отчетливи. Освен че е предпочитан зеленчук за много ястия, салати и супи, благодарение на уникалните си лековити свойства и изтънчения си привкус, празът е целогодишен зеленчук за радост на всеки, който иска да намали високите нива LDL холестерол в организма си, както и при проблеми с кръвното налягане.

Алтернативно на зеленчуците, които използваме за да борим нашия LDL холестерол можем да потърсим и допълнителни естествени средства, които да ни помогнат в не леката борба с него. Един от най-добрите продукти на пазара у нас е LipoPhytol®, който можете да  откриете в голяма част от специализираните магазини и аптеки.