Имате ли висок LDL холестерол?
Проведени са редица изследвания в областта на високия LDL холестерол и вредното му във
въздействие върху човешкия организъм и някои открития са направо смайващи. Така
например, става ясно, че един от най-големите врагове на вредния LDL холестерол е празът.
Въпреки че произходът му се корени далеч в миналото,
днес той фигурира в редица ястия и деликатеси от европейската и световна кухня.
Историята на този полезен зеленчук започва с древните цивилизации – първи
сведения за него имаме от Древна Гърция и Римската империя, където празът е бил
на особена почит.
Смятало се е, че е дар, изпратен от боговете, който дава специални сили на човек. Днес той е разпространен навсякъде, като на някои
места дори е емблематичен зеленчук макар и не във връзка с влиянието си над
опасния за здравето LDL холестерол
– в Уелс, например, той се е превърнал в
местен символ, с който са били закичвани войнишките шапки.
Празът принадлежи на семейството на лука и чесъна. Този
зеленчук с определено силно изразен аромат и лют вкус всъщност е изключително
богат на витамин В и С, както и на желязо и манган. Той е незаменим в борбата
при проблемен LDL холестерол
– консумацията на праз лук два до три пъти седмично повишава нивата на добрия
холестерол – липопротеините, които изчистват излишния LDL холестерол от организма.
Същевременно, благодарение на активните си съставки,
той редуцира количеството лош холестерол като по този начин предпазва
кръвоносните съдове от натрупването на плаки, а оттам улеснява кръвотока и
захранването на сърцето и мозъка с кислород. Освен в борбата с високия
холестерол, празът е много полезен и за общото състояние и тонус на човека,
подсилвайки имунната му защита срещу различни болести.
В допълнение, празът допринася за понижаване на
кръвното налягане и поддържането му в добри граници, както е и средство за
превенция от рак на простатата, стомаха и дебелото черво. За разлика от лука и
чесъна, празът има по-мек и дори леко сладникав вкус.
Друга характерна негова особеност е, че той не
доминира в ястието, оставяйки другите вкусове и аромати ясни и отчетливи. Освен
че е предпочитан зеленчук за много ястия, салати и супи, благодарение на
уникалните си лековити свойства и изтънчения си привкус, празът е целогодишен
зеленчук за радост на всеки, който иска да намали високите нива LDL холестерол в организма си, както и
при проблеми с кръвното налягане.
Алтернативно на зеленчуците, които използваме за да борим нашия LDL холестерол можем да потърсим и допълнителни естествени средства, които да ни помогнат в не леката борба с него. Един от най-добрите продукти на пазара у нас е LipoPhytol®, който можете да откриете в голяма част от специализираните магазини и аптеки.