сряда, 30 април 2014 г.

Как тялото създава холестерола



Възможно е да намалите до минимум консумацията на храни съдържащи холестерол и въпреки това все още да имате високи нива на лош холестерол в кръвта. Но как е възможно изобщо това?


За начало всички ваши клетки могат да произведат холестерол. Това е всъщност добре, защото вашите клетки се нуждаят от холестерол за да изградят защитна мембрана. Действителността е такава, че вашето тяло внимателно наблюдава нивата на холестерол в клетките и ако се окаже, че той не е достатъчно, за да се подсигури добра защита тялото незабавно дава команда на клетките да произведат още от веществото.

Холестеролът е също така много важен, тъй като е едно от основните вещества необходими, за да може вашето тяло да произведе витамин D, естроген тестостерон и други. Но дори и всяка клетка да произвежда холестерол, все пак понякога клетките се нуждаят от допълнително количество и тогава черния дроб идва на помощ.

Вашето тяло, основно черния дроб, произвежда около 75% от нужния холестерол. Тънкото черво също играе роля в произвеждането и поемането на определени количества холестерол. С храната (говорим за средно статистическа диета) вашето тяло поема средно около 300 - 500 мг на ден, които идват от продукти от животински произход (месо и млечни продукти).

Ако черният дроб реши, че тялото ви се нуждае от холестерол, за да произведе допълнителни количества да речем естроген (женски хормон), тогава органът произвежда холестерол с ниска плътност и го пуска в кръвния порок, за да бъде доставен до всяка клетка. Черният дроб може да произведе до 1000 мг холестерол с ниска плътност на ден (т. нар. лош холестерол), така че това вещество постоянно присъства във вашия организъм.

За да го използва пълноценно, черният дроб произвежда холестерол с висока плътност, така наречения добър холестерол. Той се движи в кръвния поток, събира лошия холестерол и накрая го връща обратно в черния дроб за да го рециклира и превърне в жлъчна киселина, нужна за храносмилането.

Впечатляваща система, но все пак не е съвършена. Организмът на някои хора се справя значително по-добре със саморегулирането в сравнение с други. Нормално, при консумация на повече холестерол вашето тяло би трябвало да намали производството, за да запази баланс. Има обаче хора, чийто черен дроб продължава да произвежда достатъчно холестерол, без да обръща внимание, че те вече са го поели чрез храната.

С годините плаката има свойството да се натрупва по стените на кръвоносните съдове, правейки ги тесни и твърди. Това състояние се нарича атеросклероза. Понякога частици от тази плака се отчупват и тялото се опитва да “излекува” това като произвежда допълнителни количества и ги натрупва на същото място, за да запълни празнотата. Това може тотално да запуши артериите, предизвиквайки инсулт или инфаркт.

В този случай добрия холестерол с висока плътност може да спаси живота ви, тъй като той има за цел да обере тези опасни натрупвания и да ги отнесе за преработка обратно в черния дроб. Именно това е причината поради която холестеролът с висока плътност (HLD cholesterol) се нарича добър. Той предпазва от сърдечен и мозъчен удар като прочиства артериите ви от плаката на лошия холестерол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар