неделя, 27 април 2014 г.

Има ли холестерол в растенията



Изглежда доста странно да чуем думите “растение” и “холестерол” в едно изречение, но въпреки това, ако сте чули от някъде, че растенията съдържат холестерол знайте, че това е самата истина и не сте се заблудили.
Реално, някои растения действително съдържат холестерол, а в някои видове растителни масла, например в зехтина, съдържанието му може да достигне 300мг/кг! Но какво са 300мг холестерол в растителната мазнина (в случая зехтина) в сравнение с плашещите 5000мг в животинската мазнина?

Въпреки високите си нива на холестерол обаче, тази растителна мазнина съдържа също и големи количества от жизнено важните омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини като първите две не могат да се синтезират в човешкото тяло и се налага задължително да ги поемаме, като включваме в менюто си съответните съдържащи ги продукти.

Но тук е много важно да добавим и още нещо. Въпреки високата си концентрация в някои растения, растителният холестерол има коренно различно поведение в сравнение с животинския, когато попадне в организма. От 250 стероида (видове липиди) които се съдържат в растенията, най-популярен е ситостеролът.

Този вид холестерол се среща главно в листата на растенията и приет чрез растителната храна той намалява нивото на холестерол с ниска плътност (т.нар. лош холестерол) в кръвта. Ситостеролът се използва при лечение на рак на гърдата и на простатата. Познат е също и при лечението на косопад. Напоследък много страни, особено в Европа, влагат много усилия и средства за да открият по какъв друг начин може да бъде полезен за организма растителния холестерол.

Но както гласи една стара мъдрост “много хубаво не е на хубаво”. Макар и полезен за тялото растителният холестерол също може да навреди ако е в прекалено големи количества за нуждите ни. В прекалено големи количества иначе полезното вещество може да предизвика коронарни заболявания и сухожилни ксантоми. Така че нека се храним с мярка дори и когато се храним здравословно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар